Anti-oxidanten: oftewel ‘tegen oxidatie’

Antioxidanten zijn onmisbaar voor ons lichaam en onze gezondheid. Het is dan ook belangrijk om voldoende antioxidanten in je lichaam te hebben. Maar welke voeding is hiervoor belangrijk en wat zijn de gevolgen bij een tekort aan antioxidanten?

Wat zijn antioxidanten

Antioxidant betekent eigenlijk ‘tegen oxidatie’. Oxidatie is een chemisch proces onder invloed van zuurstof. In ons lichaam heeft zuurstof een grote invloed op verschillende processen. We krijgen door te eten verschillende voedingstoffen binnen zoals koolhydraten, eiwitten en suikers. Bij het verbranden van deze voedingstoffen wordt er zuurstof verbruikt. Maar vergeet ook niet dat we met lichamelijke inspanning een grote hoeveelheid zuurstof verbruiken. Deze processen noemen we het oxidatieproces. Tijdens dit oxidatieproces komen er vrije radicalen vrij, ook wel agressieve stoffen genoemd. Deze vrije radicalen horen nou eenmaal bij het biologische proces. Echter, een teveel aan vrije radicalen kan schade toebrengen aan ons lichaam. Wanneer deze vrije radicalen schade toebrengen aan het lichaam noemen we dat oxidatieve stress. Naast het biologische proces ontstaan vrije radicalen ook door verschillende externe factoren. Een veelvoorkomende oorzaak is door roken, alcoholgebruik of door een langdurige blootstelling gaal uv-straling. Ook overgewicht kan ervoor zorgen dat er meer vrije radicalen worden aangemaakt. Daarnaast kunnen geneesmiddelen ook een negatief effect hebben, vooral de lichaamsvreemde medicijnen. Tot slot kunnen vrije radicalen ook ontstaan door milieuverontreiniging, infecties of door stofwisselingsafwijkingen.

Een antioxidant is een verzamelnaam voor bepaalde vitaminen en mineralen zoals vitamine B1, B2, B6, C, E, ijzer en selenium. Antioxidanten zorgen ervoor dat vrije radicalen geen schade aan kunnen richten in ons lichaam. Ze beschermen onze cellen, weefsels en organen. Een goede balans tussen vrije radicalen en antioxidanten in ons lichaam is dan ook erg belangrijk. Hiermee wordt onder andere veroudering tegengegaan.

Onder antioxidanten vallen ook de polyfenolen. Polyfenolen zijn een groep chemische verbindingen die voorkomen in planten. Er zijn veel verschillende polyfenolische stoffen met vaak een meervoudig beschermende functie. Polyfenolen bieden onder andere bescherming bij hart en vaten, aderen, stofwisselingsafwijkingen en ontstekingen. Er zijn veel wetenschappelijke studies beschikbaar die de bestrijdende werking van polyfenolen aantonen. De vrije radicalen worden geëlimineerd door polyfenolen. Hierdoor vallen polyfenolen onder de antioxidanten.

Welke stoffen werken als antioxidant

Wil je optimaal profiteren van de heilzame werking van antioxidanten uit voeding? Dan is het belangrijk om dagelijks een brede variëteit aan groenten en fruit binnen te krijgen. Vooral fel gekleurde groente en fruit bevat flavonoïden en polyfenolen.

Antioxidanten zitten in gangbare producten zoals verschillende groenten, fruit, noten en kruiden. Vooral fel gekleurde groente en fruit bevatten verschillende anti-oxidatieve vitamines, mineralen. Ook bevatten deze flavonoïde antioxidanten, deze zorgen voor de kleur van groente en fruit. Naast dat de flavonoïden zorgen voor de kleur van groeten en fruit hebben ze ook een heel belangrijke werking op het lichaam. Ze bieden bescherming tegen de vrije radicalen hierdoor zorgen ze ervoor dat gezonde cellen en weefsels worden behouden. Daarnaast zijn flavonoïden van essentieel belang voor de stofwisseling van vitamine C. Ze versterken elkaars effect. Flavonoïden zorgen ervoor dat gezonde cellen en weefsels worden behouden.

Ondanks dat antioxidanten in gangbare voedingsmiddelen zitten, komt het regelmatig voor we te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen en dus ook te weinig antioxidanten. Door de drukke levensstijl nemen we minder tijd om uitgebreid en gezond te koeken. Daarnaast heeft een te hoge werkdruk ook een negatief effect op ons lichaam. Door stress nemen vrije radicalen toe. Tot slot zijn er nog de mensen die zwaar lichamelijk werk verrichten of veel sporten. Hierdoor worden er meer vrije radicalen gevormd, zij hebben dan ook meer behoefte aan extra antioxidanten. Voor deze doelgroepen is het van belang dat zij extra voedingsmiddelen met antioxidanten innemen. Het eten van groeten zoals gekookte broccoli, asperge, avocado, groene sla en gekookte bloemkool zijn hier enkele voorbeelden van. Fruit zoals blauwe bessen, frambozen en peren bevatten ook veel antioxidanten. Andere producten die voldoende antioxidanten bevatten zijn bijvoorbeeld pure chocolade, walnoten, roggebrood en cashewnoten.

Antioxidanten helpen tegen veroudering

Bij bepaalde doelgroepen, zoals ouderen, worden sommige voedingsstoffen minder goed in het lichaam opgenomen. Met name bij de vitamines en mineralen die als antioxidant werken kan dit voor problemen zorgen. Doordat er minder antioxidanten in het lichaam aanwezig zijn, krijgen de vrije radicalen meer ruimte. Deze vrije radicalen kunnen nu voor verschillende aandoeningen zorgen. Zo is de kans op vroegtijdige veroudering, een slechte conditie en huidveroudering groter. Met name bij oudere mensen is er vaak een grotere hoeveelheid aan vrije radicalen aanwezig. Deze vrije radicalen krijgen hierdoor de kans om meer schade aan te richten in het lichaam. Eveneens is het zo dat onze huidige leefstijl en omgevingsfactoren meer vragen om bescherming door antioxidanten. Dit komt omdat de kwaliteit van de voeding door industriële factoren eerder minder dan beter wordt. Het kan daarom het overwegen waard zijn om een aanvulling in te nemen middels supplementen.

Bij Perfect Health kun je kiezen voor de Advanced Antioxidant Support. Een uniek product doordat het niet alleen reguliere anti-oxidatieve vitaminen en mineralen bevat, maar ook bijzondere flavonoïden, polyfenolen en kruiden. De kracht van antioxidanten is sterker wanneer er een brede variëteit antioxidanten beschikbaar is.

Deel dit bericht
Instagram
WhatsApp

Andere rapporten

Immuniteitsrapport

Onderzoek welke leefstijl-invloeden een negatief effect hebben op jouw lichaam door het afnemen van een haaranalyse en bereik jouw optimale staat van welzijn.

99,00

Bestel

Sport- en trainingsrapport

Geef jouw lichaam wat het echt nodig heeft door inzicht te krijgen welke factoren aandacht nodig hebben voor het behalen van jouw optimale sportprestaties.

99,00

Bestel

Beautyrapport

Schoonheid komt van binnenuit, geef jouw lichaam wat het écht nodig heeft om je huid, haar en nagels te laten stralen en energiek door het leven te gaan!

99,00

Bestel

Baby en kind rapport

Krijg middels een haaranalyse inzicht en advies in voeding en leefstijl keuzes die betrekking hebben op o.a. lichamelijke-, motorische- en cognitieve ontwikkeling.

99,00

Bestel

Hondenrapport

Nu verkrijgbaar een haaranalyse voor je hond. Optimaliseer de vacht, bloedsomloop en het immuunsysteem van jouw viervoeter!

99,00

Bestel

Paardenrapport

Optimaliseer het welzijn en de prestaties je paard middels inzicht in 9 belangrijke optimalisatie gebieden en  haal het beste in je paard naar boven!

99,00

Bestel

Kattenrapport

Nu verkrijgbaar: een haaranalyse gebaseerd op enkele haarstrengen en een speekselswap van je kat!

99,00

Bestel