De Gezondheid en de 12 Basisbehoeften: voor een gezonde leefstijl

Ieder mens heeft een aantal primaire basisbehoeften om gezond te leven. Als deze behoeftes tijdens de kinderjaren niet goed zijn vervuld, kun je hier later last van krijgen. Het kan chronische klachten veroorzaken en kan de persoonlijke ontwikkeling en groei blokkeren.

We maken onderscheid tussen 12 basisbehoeften:

 • Begrip
 • Waardering
 • Geruststelling
 • Vertrouwen
 • Zorg
 • Erkenning
 • Goedkeuring
 • Bevestiging
 • Respect
 • Aanmoediging
 • Acceptatie
 • Bewondering

Het is belangrijk dat tijdens de jeugd in deze behoeften wordt voorzien. Als dit niet gebeurt, kan er een trauma ontstaan. Dit kan op latere leeftijd zorgen voor emotionele schade, schade aan de gezondheid en stoornissen. Er is op dat moment vaak nog moeilijk te achterhalen waar de gezondheidsklachten precies vandaan komen. Vaak wordt hierbij de hulp van een therapeut ingeschakeld.

Een gezonde (of verstoorde) emotionele ontwikkeling heeft voor de rest van ons leven invloed op ons gehele lichaam en op onze geestelijke gesteldheid.

Dr. Maslow heeft deze kennis onderverdeeld in 5 stadia. Deze (behoefte) piramide is een theorie die de behoefte van de mens in kaart brengt. Maslow beschrijft in zijn theorie 5 universele behoeften van de mens en brengt hiërarchie aan in deze behoeften.

 1. Lichamelijke behoeften (Physiological Needs); Maslow doelt met de zogenaamde fysiologische behoeften op de meest basale behoeften van de mens om het menselijk lichaam te kunnen laten functioneren. Denk daarbij aan de lichamelijke behoeften als frisse lucht, voedsel, slaap, sex en de mogelijkheid om naar het toilet te gaan. Zonder bevrediging van deze behoeften kan een mens niet of slechts gedeeltelijk functioneren.
 2. Fysieke Veiligheid & Economische zekerheid (Safety Needs); als er voorzien is in de lichamelijke behoeften gaat de mens op zoek naar bestaanszekerheid. De mens gaat zich in groepen organiseren om zo fysieke veiligheid en economische zekerheid te creëren. Bij deze basale behoefte gaat het over begrippen als het hebben van een huis, een baan, jezelf kunnen verdedigen, verzekeren en over het aangaan van relaties met anderen.
 3. Sociaal Contact (Socials Needs); Maslow stelt dat, als er wordt voorzien in lichamelijke behoeften en in bestaanszekerheid dan gaat de mens op zoek naar sociaal contact. De mens wil ergens bij horen. De mens heeft behoefte aan liefde en sociale verbondenheid. Mensen zijn op zoek naar groepen waarmee ze zichzelf vereenzelvigen en willen van zo’n groep onderdeel uitmaken.
 4. Waardering & Erkenning (Esteem Needs); als voorzien is in de lichamelijke-, veiligheids- en sociale behoefte streeft de mens naar eigenwaarde en status binnen de groep. Maslow refereert bij eigenwaarde op de zelfverzekerdheid waarin de mens in de wereld staat. Wat weer direct samenhangt met de waardering van anderen. Bij de behoefte aan status staat de behoefte aan respect, dominantie, belangrijkheid en succes centraal.
 5. Zelfontplooiing (Selfactualisation); als ook in de behoefte aan waardering en erkenning wordt voldaan streeft de mens naar persoonlijke groei. De mens streeft ernaar om haar talenten maximaal te ontwikkelen. Aan deze behoefte kan echter pas invulling gegeven worden als de mens nog energie en middelen over heeft nadat in de andere bovenstaande behoeften is voorzien.

Het bijzondere van de theorie van Maslow is dat het in veel gevallen ook echt klopt. De Piramide van Maslow is eerder uitgevonden, namelijk door Pinto, echter is zijn piramide meer gefocust op landen in de tweede en derde wereld. Erkenning is in deze cultuur vaak het hoogst haalbare en hier wordt dan ook genoegen mee genomen. In de westelijke wereld hebben we door de afgelopen eeuw en de industriële revolutie een ontwikkeling doorgemaakt die de piramide van Pinto herziet.

Bronvermelding:
https://www.ici.co.nl/berichten/maslow-for-the-west-and-pinto-for-the-rest/

Deel dit bericht
Instagram
WhatsApp

Andere rapporten

Immuniteitsrapport

Onderzoek welke leefstijl-invloeden een negatief effect hebben op jouw lichaam door het afnemen van een haaranalyse en bereik jouw optimale staat van welzijn.

149,50

Bestel

Beautyrapport

Schoonheid komt van binnenuit, geef jouw lichaam wat het écht nodig heeft om je huid, haar en nagels te laten stralen en energiek door het leven te gaan!

149,50

Bestel

Baby en kind rapport

Krijg middels een haaranalyse inzicht en advies in voeding en leefstijl keuzes die betrekking hebben op o.a. lichamelijke-, motorische- en cognitieve ontwikkeling.

149,50

Bestel

Hondenrapport

Binnenkort verkrijgbaar: een haaranalyse voor je hond! Optimaliseer de vacht, bloedsomloop en het immuunsysteem van jouw viervoeter!

135,00

Bestel

Paardenrapport

Optimaliseer het welzijn en prestaties je paard middels inzicht in 9 belangrijke optimalisatie gebieden en  haal het beste in je paard naar boven!

149,50

Bestel

Kattenrapport

Nu verkrijgbaar: een haaranalyse gebaseerd op enkele haarstrengen en een speekselswap van je kat!

135,00

Bestel

Immune rapport + Consult en Supercook

Onderzoek welke leefstijl-invloeden een negatief effect hebben op jouw lichaam door het afnemen van een haaranalyse en bereik de gezondste versie van jezelf Dit pakket bevat een immunitietsrapport een consultgesprek, toegang tot het voedingsplatform Supercook.

179,50

Bestel

Immune Family pack

Bestel het Immune family pack en bereik de gezondste versie van het gehele gezin! Verschillende samenstellingen mogelijk, afgewisseld met immune en baby/kind rapporten. Bestel en krijg antwoord!

269,00560,00

Bestel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg 10% korting op je eerste haaranalyse!