De Gezondheid en de 12 Basisbehoeften: voor een gezonde leefstijl

Ieder mens heeft een aantal primaire basisbehoeften om gezond te leven. Als deze behoeften tijdens de kinderjaren niet goed zijn vervuld, kun je hier later last van krijgen. Het kan chronische klachten veroorzaken en kan de persoonlijke ontwikkeling en groei blokkeren.

We maken onderscheid tussen 12 basisbehoeften:

 • Begrip
 • Waardering
 • Geruststelling
 • Vertrouwen
 • Zorg
 • Erkenning
 • Goedkeuring
 • Bevestiging
 • Respect
 • Aanmoediging
 • Acceptatie
 • Bewondering

Het is belangrijk dat tijdens de jeugd in deze behoeften wordt voorzien. Als dit niet gebeurt, kan er trauma ontstaan. Dit kan op latere leeftijd zorgen voor emotionele schade, schade aan de gezondheid en stoornissen. Er is op dat moment vaak nog moeilijk te achterhalen waar de gezondheidsklachten precies vandaan komen. Vaak wordt hierbij de hulp van een therapeut ingeschakeld.

Een gezonde (of verstoorde) emotionele ontwikkeling heeft voor de rest van ons leven invloed op ons gehele lichaam en op onze geestelijke gesteldheid.

Dr. Maslow heeft deze kennis onderverdeeld in 5 stadia.   Deze (behoeftepiramide) is een theorie die de behoefte van de mens in kaart brengt. Maslow beschrijft in zijn theorie 5 universele behoeften van de mens en brengt hiërarchie aan in deze behoeften. Maslow stelt dat er in de bevrediging van deze behoeftes een volgordelijkheid zit.

 1. Lichamelijke behoeften (Physiological Needs); Maslow doelt met de zogenaamde fysiologische behoeften op de meest basale behoeften van de mens om het menselijk lichaam te kunnen laten functioneren. Denk daarbij aan de lichamelijke behoeften als lucht, voedsel, slaap en de mogelijkheid om naar het toilet te gaan. Zonder bevrediging van deze behoeften kan een mens niet of slechts gedeeltelijk functioneren.
 2. Fysieke Veiligheid & Economische zekerheid (Safety Needs); als voorzien is in de lichamelijke behoeften gaat de mens op zoek naar bestaanszekerheid. De mens gaat zich in groepen organiseren. Om zo fysieke veiligheid en economische zekerheid te creëren. Bij deze basale behoefte gaat het over begrippen als het hebben van een huis, een baan, jezelf kunnen verdedigen, verzekeren en over het aangaan van relaties met anderen.
 3. Sociaal Contact (Socials Needs); Maslow stelt dat als wordt voorzien in lichamelijke behoeften en in bestaanszekerheid de mens op zoek gaat naar sociaal contact. De mens wil ergens bij horen. De mens heeft behoefte aan liefde en sociale verbondenheid. Mensen zijn op zoek naar groepen waarmee ze zichzelf vereenzelvigen. En willen van zo’n groep onderdeel uitmaken.
 4. Waardering & Erkenning (Esteem Needs); als voorzien is in de lichamelijke-, veiligheids- en sociale behoefte streeft de mens naar eigenwaarde en status binnen de groep. Waarbij Maslow bij eigenwaarde doelt op de zelfverzekerdheid waarin de mens in de wereld staat. Wat weer direct samenhangt met de waardering van anderen. Bij de behoefte aan status staat de behoefte aan respect, dominantie, belangrijkheid en succes centraal.
 5. Zelfontplooiing (Selfactualisation); als ook in de behoefte aan waardering en erkenning wordt voldaan streeft de mens naar persoonlijke groei. De mens streeft ernaar om haar talenten maximaal te ontwikkelen. Aan deze behoefte wordt echter pas invulling gegeven als de mens nog energie en middelen over heeft nadat in de andere bovenstaande behoeften is voorzien.

Andere rapporten

Immuniteitsrapport

Onderzoek welke leefstijl-invloeden een negatief effect hebben op jouw lichaam door het afnemen van een haaranalyse en bereik jouw optimale staat van welzijn.

125,00
Bestel

Sport- en trainingsrapport

Geef jouw lichaam wat het echt nodig heeft door inzicht te krijgen welke factoren aandacht nodig hebben voor het behalen van jouw optimale sportprestaties.

125,00
Bestel

Beautyrapport

Schoonheid komt van binnenuit, geef jouw lichaam wat het écht nodig heeft om je huid, haar en nagels te laten stralen en energiek door het leven te gaan!

125,00
Bestel

Baby en kind rapport

Krijg middels een haaranalyse inzicht en advies in voeding en leefstijl keuzes die betrekking hebben op o.a. lichamelijke-, motorische- en cognitieve ontwikkeling.

125,00
Bestel

Hondenrapport

Binnenkort verkrijgbaar: een haaranalyse voor je hond! Optimaliseer de vacht, bloedsomloop en het immuunsysteem van jouw viervoeter!

125,00
Bestel

Paardenrapport

Optimaliseer het welzijn en prestaties je paard middels inzicht in 9 belangrijke optimalisatie gebieden en  haal het beste in je paard naar boven!

125,00
Bestel

Kattenrapport

Nu verkrijgbaar: een haaranalyse gebaseerd op enkele haarstrengen en een speekselswap van je kat!

125,00
Bestel
Menu