De opkomende rol van epigenetica bij de ziekte van Alzheimer

Met uitzondering van enkele erfelijke vormen, heeft de ziekte van Alzheimer een complexe oorzaak-gevolg waarneming waarbij waarschijnlijk meerdere gevoelige genen en omgevingsfactoren betrokken zijn. De rol van omgevingsfactoren is niet makkelijk te bepalen en tot een paar jaar geleden waren de moleculaire mechanismen die ten grondslag aan interacties bij Alzheimer aanwezig waren grotendeels onbekend. In dit artikel hebben we het over bewijs dat de afgelopen twee decennia is ontstaan die laten zien hoe omgevingsfactoren, zoals voeding, levensstijl, alcohol, roken en verontreinigende stoffen, een wisselwerking hebben met het menselijk genoom.

We bespreken in dit artikel hoe epigenetische factoren van invloed kunnen zijn op de weg naar het krijgen van Alzheimer. Studies die zijn gedaan naar de blootstellingen van epigenetische factoren zoals voeding, levensstijl, alcohol, roken en verontreinigende stoffen door het leven heen helpen bij het in kaart brengen en op tijd kunnen anticiperen op deze epigenetische invloeden vanuit onze omgeving. Met een epigenetisch haaranalyse rapport bieden wij een perfecte tool om toekomstige ziektes die tot stand kunnen komen door een bepaalde levensstijl en/of omgevingsfactoren preventief en daardoor positief te veranderen. Deze studie concludeert dat epigenetische factoren een belangrijke bijdrage levert bij het beoordelen van Gen tot Expressie interacties bij Alzheimer.

Natuurlijk is het logisch dat onze omgeving van invloed kan zijn op de gen expressie (celdeling) en daarmee onze gezondheid op lange termijn. Dit onderwerp is alleen nog niet zo lang bekend waardoor er weinig tot geen onderzoek naar is gedaan. Dat gaat dus nu veranderen! Verkeerde voeding, luchtverontreiniging, zware metalen die ons lichaam binnenkomen hebben allemaal een impact op onze weerstand waardoor verschillende functies op ten duur minder goed werken en zich slechter kunnen reproduceren. Feitelijk gezien is dit het begin van de achteruitgang van je gezondheid.

Gelukkig wordt Epigenetica steeds vaker serieus genomen in de reguliere geneeskunde wat resulteert in wetenschappelijke resultaten die van grote waarde zijn om antwoord te kunnen geven op het veroorzaken van verschillende westerse ziekten waaronder alzheimer, Parkinson, Migraine en Psoriasis.

Haaranalyse.nl heeft zo’n beetje de primeur in Nederland en België als het gaat om epigenetica. Onze haaranalyse rapporten geven uitslag op alle mogelijke omgevingsinvloeden die onze gezondheid op korte en/of langere termijn kunnen schaden. Zie de gekleurde cirkel op de homepage welke onderwerpen er allemaal worden onderzocht tijdens het analyseren van het haar.

Belangrijkste punten:

De meeste vormen van de ziekte van Alzheimer hebben een complexe etiologie waarbij waarschijnlijk meerdere zwakke overdraagbare genen, leefstijl en omgevingsfactoren betrokken zijn.

Studies die gedaan zijn bij mens en dier hebben aangetoond dat de risicofactoren voor het krijgen van Alzheimer worden beïnvloed door effecten uit onze leefomgeving, zoals voeding, levensstijl, alcohol, roken en verontreinigende stoffen.

Verschillende natuurlijk voorkomende antioxidanten, evenals caloriebeperking en fysieke activiteit kunnen oxidatie verminderen en cognitieve achteruitgang in verband met hersenveroudering en Alzheimer voorkomen. Er is bewijs dat veel antioxidanten de werking van epigenetische mechanismen bekrachtigen waardoor het verouderingsproces wordt tegengegaan.

De pre-conceptionele, prenatale, perinatale en kinderfasen van ontwikkeling komen naar voren als perioden van kwetsbaarheid voor epigenetische invloeden van omgevingsfactoren die het risico op chronische aandoeningen, waaronder neurodegeneratie, op volwassen leeftijd kunnen verhogen. We weten allemaal dat roken of drinken tijdens de zwangerschap de ontwikkeling van de foetus kan belemmeren, maar ook verkeerde voeding en ander leefstijl keuzes of omgevingsinvloeden hebben in meer of mindere maten effect op de ontwikkeling van de persoon op latere leeftijd.

Bronvermelding:
1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19026668/
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24739571/
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22215131/
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31341302/
5. https://www.nature.com/articles/s41582-022-00714-w

Deel dit bericht
Instagram
WhatsApp

Andere rapporten

Immuniteitsrapport

Onderzoek welke leefstijl-invloeden een negatief effect hebben op jouw lichaam door het afnemen van een haaranalyse en bereik jouw optimale staat van welzijn.

99,00

Bestel

Sport- en trainingsrapport

Geef jouw lichaam wat het echt nodig heeft door inzicht te krijgen welke factoren aandacht nodig hebben voor het behalen van jouw optimale sportprestaties.

99,00

Bestel

Beautyrapport

Schoonheid komt van binnenuit, geef jouw lichaam wat het écht nodig heeft om je huid, haar en nagels te laten stralen en energiek door het leven te gaan!

99,00

Bestel

Baby en kind rapport

Krijg middels een haaranalyse inzicht en advies in voeding en leefstijl keuzes die betrekking hebben op o.a. lichamelijke-, motorische- en cognitieve ontwikkeling.

99,00

Bestel

Hondenrapport

Nu verkrijgbaar een haaranalyse voor je hond. Optimaliseer de vacht, bloedsomloop en het immuunsysteem van jouw viervoeter!

99,00

Bestel

Paardenrapport

Optimaliseer het welzijn en de prestaties je paard middels inzicht in 9 belangrijke optimalisatie gebieden en  haal het beste in je paard naar boven!

99,00

Bestel

Kattenrapport

Nu verkrijgbaar: een haaranalyse gebaseerd op enkele haarstrengen en een speekselswap van je kat!

99,00

Bestel