Over: Populaire dieëten en essentiële voedingsstoffen

Een dieet is een samenstelling van voedingsmiddelen. Deze kan aangepast zijn om een bepaald doel te bereiken. Vaak wordt een dieet aangepast om de energiewaarde/koolhydraten van de maaltijd te verlagen, of juist te verhogen. Daarnaast kan een dieet ook gericht zijn op het weren van bepaalde voedingsmiddelen. Dit kan zijn uit medische, ideologische dan wel religieuze redenen. Het samenstellen van een dieet dat persoonlijk is afgestemd wordt gedaan door een diëtist.

Soorten diëten

Honderden soorten diëten zijn inmiddels uitgevonden. Van gemakkelijk en nauwelijks werkend, tot zwaar maar hoopgevend. Ook zijn er unieke en alternatieve diëten, en diëten waarbij maaltijdvervangers of een diëtist je helpen. De meest populaire dieeten van tegenwoordig zijn :

 • Koolhydraat arm dieet
 • Glutenvrij dieet
 • Keto dieet
 • Paleo dieet
 • Intermittent fasting

De bovenste 2 zullen je vast bekend in de oren klinken, echter zijn de laatste 3 diëten niet voor iedereen even bekend. Daarom hieronder een korte omschrijving van het keto dieet versus paleo dieet en leggen we uit wat Intermittent fasting inhoudt.

Bij het keto-dieet is het de bedoeling dat je lichaam in een staat van ketose komt. Je bent in ketose wanneer je lichaam vetten om gaat zetten in energie. Normaal gesproken doet je lichaam dit eigenlijk alleen met koolhydraten, maar in ketose haalt je lichaam energie uit vetten. En dat niet alleen, als je in ketose bent verbrand je ook de vetreserves van je lichaam. Daarnaast moeten het ook de gezonde vetten zijn, 60-80% van je calorieën komen van deze gezonde vetten. De rest komt voornamelijk van eiwitten en een heel klein gedeelte van koolhydraten (5-10%).

Het paleodieet is gebaseerd op wat onze voorouders aten, vandaar de bijnaam: oerdieet of caveman dieet. Als je paleo gaat eten is het de bedoeling dat je alleen natuurlijke en onbewerkte voedingsmiddelen eet. De rest moet je (helaas?) laten staan.
Het paleo-dieet brengt een balans terug in koolhydraten, eiwitten en vetten. Er wordt van alle drie ongeveer een gelijk percentage van je dagelijkse calorie inname gegeten.

Beide diëten hebben veel overeenkomsten. Zo focussen ze beide op onbewerkt voedsel, gezonde vetten en weinig koolhydraten. Toch zijn er ook verschillen, zo wordt er bij het paleo dieet geen zuivelproducten aangeraden, terwijl dit bij het ketogeen dieet juist aangemoedigd wordt. Verder zijn er bij het ketogeen dieet weer alleen koolhydraatarme producten toegestaan, terwijl er bij het paleo-dieet koolhydraatrijke producten gegeten mogen worden zolang ze maar natuurlijk zijn.

Intermittent fasting

Intermittent fasting is bedoeld om te vermageren: wie dit eetpatroon volgt, zal minder eten op dag- of weekbasis en dus minder calorieën innemen. Met als gevolg: gewichtsverlies.

Elke variant werkt lichtjes anders, maar de essentie gaat voornamelijk om het vasten tussen 20:00 ‘s avonds en 12 uur ‘s middags. verzadigingsgevoel van één maaltijd zorgt voor minder honger bij de volgende. Het resultaat is dat er in totaal minder gegeten zal worden.

Echter is er ook een risico aan diëten verbonden. Als je niet goed combineert met verschillend voedingsstoffen kunnen er op langere termijn tekorten optreden.

We hebben namelijk een verscheidenheid aan essentiële nutriënten (voedingsstoffen) nodig om de metabolische functies in ons lichaam goed uit te kunnen voeren. Een goede balans van vitaminen, mineralen, aminozuren, antioxidanten en vetzuren is essentieel voor een gezond lichaam en een gezonde geest. Een evenwichtig dieet met een verscheidenheid aan voedingsstoffen zorgen voor het goed functioneren van bouwstoffen en voor het omzetten van de energie die nodig is voor de uitvoering van alle biologische processen in ons lichaam. Een tekort aan een of meerdere van deze voedingsstoffen kan gevolgen hebben voor de gezondheid.

Tekorten kunnen ontstaan door:

 • Slechte of beperkte voeding
 • Verkeerd dieet
 • Bewerkte voeding
 • Bepaalde medicijnen zoals antibiotica, laxeermiddelen en maagzuurremmers.
 • Het niet goed gebruiken van bepaalde supplementen, bijv. goedkope of verkeerde supplementen gebruiken.
 • Overmatig sporten
 • Hormonale transities in het lichaam
Deel dit bericht
Instagram
WhatsApp

Andere rapporten

Immuniteitsrapport

Onderzoek welke leefstijl-invloeden een negatief effect hebben op jouw lichaam door het afnemen van een haaranalyse en bereik jouw optimale staat van welzijn.

99,00

Bestel

Sport- en trainingsrapport

Geef jouw lichaam wat het echt nodig heeft door inzicht te krijgen welke factoren aandacht nodig hebben voor het behalen van jouw optimale sportprestaties.

99,00

Bestel

Beautyrapport

Schoonheid komt van binnenuit, geef jouw lichaam wat het écht nodig heeft om je huid, haar en nagels te laten stralen en energiek door het leven te gaan!

99,00

Bestel

Baby en kind rapport

Krijg middels een haaranalyse inzicht en advies in voeding en leefstijl keuzes die betrekking hebben op o.a. lichamelijke-, motorische- en cognitieve ontwikkeling.

99,00

Bestel

Hondenrapport

Nu verkrijgbaar een haaranalyse voor je hond. Optimaliseer de vacht, bloedsomloop en het immuunsysteem van jouw viervoeter!

99,00

Bestel

Paardenrapport

Optimaliseer het welzijn en de prestaties je paard middels inzicht in 9 belangrijke optimalisatie gebieden en  haal het beste in je paard naar boven!

99,00

Bestel

Kattenrapport

Nu verkrijgbaar: een haaranalyse gebaseerd op enkele haarstrengen en een speekselswap van je kat!

99,00

Bestel