Hormonen hebben ontzettend veel functies in ons bestaan. Het lichaam beschikt over vele verschillende en complexe mechanismen om allerlei lichamelijke, maar ook emotionele processen te regelen. De activiteit van deze mechanismen wordt aangestuurd door ons zenuwstelsel en hormoonstelsel. Hier zijn veel organen bij betrokken. Een van deze organen is de hypothalamus, een belangrijke klier in onze hersenen. De hypothalamus is het ‘regelcentrum’ van het hormonale systeem. Het regelt bijna alle functies in het lichaam, zoals de ademhaling, het slaapritme, onze eetlust, het zenuwstelsel, ons bewustzijn, onze temperatuur en onze bloeddruk.
Verschillende hormoonklieren in ons lichaam zijn:
- Hypothalamus en hypofyse
- Schildklier
- Bijschildklieren
- Bijnieren
- Alvleesklier
- Eierstokken en teelballen
- Epifyse
Bij ziekte aan deze klieren kunnen ver uiteenlopende symptomen en klachten optreden. De productie van hormonen in de klier kan bijvoorbeeld uit balans raken. Er zijn wel 44 verschillende hormonen in ons lichaam actief.
Voorbeelden van veel voorkomende hormonale stoornissen zijn:
- Een te snel of te langzaam werkende schildklier. Iemand valt snel af (te snel werkende schildklier) of komt snel aan (te langzaam werkende schildklier). De schildklier is erg gevoelig voor gifstoffen. Ook kunnen emoties de werking van de schildklier beïnvloeden.
- Stress of onverwerkte emoties kunnen een negatief effect hebben op het functioneren van de bijnier.
- Hypothalamus Stoornis. Hierbij kunnen verschillende chronische klachten optreden. Ontstaat vaak door trauma aan het hoofd of door heftige emoties.
- Stoornissen die met de menopauze (overgang) of menstruatie te maken hebben.