Hormonen: ontzettend veel functies in ons bestaan

Hormonen hebben ontzettend veel functies in ons bestaan. Het lichaam beschikt over vele verschillende en complexe mechanismen om allerlei lichamelijke, maar ook emotionele processen te regelen. De activiteit van deze mechanismen wordt aangestuurd door ons zenuwstelsel en hormoonstelsel. Hier zijn veel organen bij betrokken. Een van deze organen is de hypothalamus, een belangrijke klier in onze hersenen. De hypothalamus is het ‘regelcentrum’ van het hormonale systeem. Het regelt bijna alle functies in het lichaam, zoals de ademhaling, het slaapritme, onze eetlust, het zenuwstelsel, ons bewustzijn, onze temperatuur en onze bloeddruk.

Verschillende hormoonklieren in ons lichaam zijn:

 • Hypothalamus en hypofyse
 • Schildklier
 • Bijschildklieren
 • Bijnieren
 • Alvleesklier
 • Eierstokken en teelballen
 • Epifyse

Bij ziekte aan deze klieren kunnen ver uiteenlopende symptomen en klachten optreden. De productie van hormonen in de klier kan bijvoorbeeld uit balans raken. Er zijn wel 44 verschillende hormonen in ons lichaam actief.

Voorbeelden van veel voorkomende hormonale stoornissen zijn:

 • Een te snel of te langzaam werkende schildklier. Iemand valt snel af (te snel werkende schildklier) of komt snel aan (te langzaam werkende schildklier). De schildklier is erg gevoelig voor gifstoffen. Ook kunnen emoties de werking van de schildklier beïnvloeden.
 • Stress of onverwerkte emoties kunnen een negatief effect hebben op het functioneren van de bijnier.
 • Hypothalamus Stoornis. Hierbij kunnen verschillende chronische klachten optreden. Ontstaat vaak door trauma aan het hoofd of door heftige emoties.
 • Stoornissen die met de menopauze (overgang) of menstruatie te maken hebben.

Andere rapporten

Immuniteitsrapport

Onderzoek welke leefstijl-invloeden een negatief effect hebben op jouw lichaam door het afnemen van een haaranalyse en bereik jouw optimale staat van welzijn.

125,00
Bestel

Sport- en trainingsrapport

Geef jouw lichaam wat het echt nodig heeft door inzicht te krijgen welke factoren aandacht nodig hebben voor het behalen van jouw optimale sportprestaties.

125,00
Bestel

Beautyrapport

Schoonheid komt van binnenuit, geef jouw lichaam wat het écht nodig heeft om je huid, haar en nagels te laten stralen en energiek door het leven te gaan!

125,00
Bestel

Baby en kind rapport

Krijg middels een haaranalyse inzicht en advies in voeding en leefstijl keuzes die betrekking hebben op o.a. lichamelijke-, motorische- en cognitieve ontwikkeling.

125,00
Bestel

Hondenrapport

Binnenkort verkrijgbaar: een haaranalyse voor je hond! Optimaliseer de vacht, bloedsomloop en het immuunsysteem van jouw viervoeter!

125,00
Bestel

Paardenrapport

Optimaliseer het welzijn en prestaties je paard middels inzicht in 9 belangrijke optimalisatie gebieden en  haal het beste in je paard naar boven!

125,00
Bestel

Kattenrapport

Nu verkrijgbaar: een haaranalyse gebaseerd op enkele haarstrengen en een speekselswap van je kat!

125,00
Bestel
Menu