Het Immuunsysteem: Een samenstelling van voedingsmiddelen

Het immuunsysteem wordt ook wel het afweersysteem genoemd. Het is de verdediging van het lichaam. Binnen het immuunsysteem werken allerlei cellen en moleculen samen om ons lichaam te beschermen tegen externe en interne ziekteverwekkers en deze op te ruimen.

Het immuunsysteem heeft drie verdedigingslinies:

 • De huid, slijmvliezen, trilharen, darmen, traanvocht, neusslijm en de lichaamseigen bacteriën. Deze vormen een verdedigingslinie om ziekteverwekkers te bestrijden.
 • De aangeboren immuniteit. Deze bestaat uit speciale witte bloedcellen die ziekteverwekkers opnemen/insluiten en deze vervolgens onschadelijk maken. De aangeboren immuniteit verandert niet tijdens de levensloop.
 • De verworven immuniteit. Deze bestaat uit de lymfocyten, witte bloedcellen die bepaalde ziekteverwekkers kunnen herkennen. Als je een ziekte of infectie een keer hebt overleefd, zorgt de verworven immuniteit het hele leven lang voor bescherming tegen deze specifieke ziekteverwekkers. De verworven immuniteit past zich aan gedurende de levensloop.

Bij een verzwakte immuniteit (immunodeficiëntie) functioneert het immuunsysteem niet naar behoren. Heb je bijvoorbeeld een allergie, dan reageert het immuunsysteem in dit geval op een niet-schadelijke stof, zoals bepaald voedsel of pollen. Nog een voorbeeld is het hebben van een auto-immuunziekte. Dit is een aandoening waarbij het immuunsysteem lichaamseigen weefsel aanvalt.

Het immuunsysteem kan aangetast worden door een tekort aan bepaalde mineralen en vitaminen, maar ook onverwerkte emoties, stress, een slechte darmflora en elektrosmog kunnen het immuunsysteem negatief beïnvloeden. Dit kan zorgen voor een slechtere weerstand en daardoor een sterkere vatbaarheid voor ziektes en sluimerende virusactiviteit.

Hier volgen een aantal eenvoudige tips om je immuunsysteem te versterken:

 1. Gezond en gevarieerd eten.
 2. Voldoende slapen.
 3. Regelmatig sporten en bewegen, bij voorkeur in de frisse buitenlucht.
 4. Een gezond gewicht behouden.
 5. Stress voorkomen.
 6. Goed letten op je hygiëne.
 7. Regelmatig je nagels knippen (lange vingernagels kunnen een voedingsbodem vormen voor bacteriën en ziektekiemen).
 8. Niet roken.
 9. Voldoende (water) drinken (1,5 tot 2,5 liter vocht per dag).
Deel dit bericht
Instagram
WhatsApp

Andere rapporten

Immuniteitsrapport

Onderzoek welke leefstijl-invloeden een negatief effect hebben op jouw lichaam door het afnemen van een haaranalyse en bereik jouw optimale staat van welzijn.

99,00

Bestel

Sport- en trainingsrapport

Geef jouw lichaam wat het echt nodig heeft door inzicht te krijgen welke factoren aandacht nodig hebben voor het behalen van jouw optimale sportprestaties.

99,00

Bestel

Beautyrapport

Schoonheid komt van binnenuit, geef jouw lichaam wat het écht nodig heeft om je huid, haar en nagels te laten stralen en energiek door het leven te gaan!

99,00

Bestel

Baby en kind rapport

Krijg middels een haaranalyse inzicht en advies in voeding en leefstijl keuzes die betrekking hebben op o.a. lichamelijke-, motorische- en cognitieve ontwikkeling.

99,00

Bestel

Hondenrapport

Nu verkrijgbaar een haaranalyse voor je hond. Optimaliseer de vacht, bloedsomloop en het immuunsysteem van jouw viervoeter!

99,00

Bestel

Paardenrapport

Optimaliseer het welzijn en de prestaties je paard middels inzicht in 9 belangrijke optimalisatie gebieden en  haal het beste in je paard naar boven!

99,00

Bestel

Kattenrapport

Nu verkrijgbaar: een haaranalyse gebaseerd op enkele haarstrengen en een speekselswap van je kat!

99,00

Bestel