Gelukkig zien we dat er steeds meer dat aandacht voor leefstijlgeneeskunde groeit binnen de medische wereld. Waar er voorheen voor elke ziekten een pilletje bestond, wordt er tegenwoordig meer gekeken naar voeding en leefstijl als medicijn. Dat betekent dat voeding en de preventie van ziekte steeds meer aandacht krijgt binnen de reguliere zorg. Dat neemt niet weg dat het een flinke uitdaging zal worden om medicijnen en voeding naast elkaar geïntegreerd te krijgen in het zorgsysteem. Wij zien leefstijlgeneeskunde als een heel belangrijk onderdeel van preventie zelfzorg.
De curatieve zorg wordt veel te duur, dat kan niemand ontkennen. Leefstijl geneeskunde kan een prominente rol spelen in het minder afhankelijk maken van ons zorgsysteem en wordt tegenwoordig steeds meer als een volwaardige optie gezien. Gelukkig maar, want een bijkomend voordeel is bovendien dat een gezonde leefstijl op meerdere facetten het verschil kan maken. Gezonde voeding, beweging, een goede nachtrust en het verminderen van stress speelt hierin een centrale rol. Chronische aandoeningen zoals diabetes mellitus type 2 (suikerziekte), hypertensie (hoge bloeddruk), hart- en vaatziekten, depressies, osteoporose (botontkalking) etc. komen in de westerse wereld steeds meer voor en worden voor een groot deel veroorzaakt door onze leefstijl, voeding en leefomgeving. Door een gezonde leefstijl te manifesteren kunnen deze welvaartsziekten voor een gedeelte voorkomen worden (preventief) en zelfs ook genezen (curatief).Waar een medicijn voor hoge bloeddruk zich op één enkel doel richt, namelijk het verlagen van de bloeddruk, heeft een gezonde leefstijl een veel breder effect. Het heeft een positief effect op de (potentiële) welvaartsziekten zoals zojuist genoemd, aldus Leefstijl arts Kuipers. “Leefstijlgeneeskunde zal medicijnen nooit in de curatieve gezondheidszorg nooit vervangen, maar heeft hierin wel een duidelijke preventieve rol.
Er moet nog genoeg gebeuren om leefstijlgeneeskunde onderdeel te maken van de reguliere zorg. En dat zal niet makkelijk worden. Het realiseren van een duurzame gedragsverandering naar een gezonde leefstijl maakt leefstijlgeneeskunde complex, we moeten hierin omdenken. Al is het vooral logisch nadenken. Ook zal er tevens extra opleidingsmogelijkheden nodig zijn om het op een goede manier in de zorg te kunnen implementeren”, aldus Van Ansem. “
Implementatieonderzoek is ook echt iets waar we ons hard voor maken. Het verhaal van leefstijlgeneeskunde zou al dan ook al moeten beginnen bij (para)medische opleidingen en bijvoorbeeld scholen. Medisch specialisten staan gelukkig steeds meer open voor leefstijlgeneeskunde, en zijn zich steeds mee bewust van de epigenetische factoren die invloed hebben op onze gen expressie en dus onze gezondheid.
Leefstijlgeneeskunde en een haaranalyse
Een goed voorbeeld van het uitvoeren van preventie/leefstijlgeneeskunde is een haaranalyse. Eens per kwartaal een haaranalyse laten uitvoeren creëert de mogelijkheid inzicht te krijgen in de nutriëntenverhouding in het lichaam en de omgevingsinvloeden die van impact hebben op ons systeem. Vanuit deze informatie kan er adequaat lijfstijl aanpassingen gedaan worden om preventief gezondheid te waarborgen. Meerdere analyses achter elkaar binnen een periode van 3 tot 9 maanden geven goed inzicht welke invloeden er een negatieve rol spelen op jouw systeem.
Benieuwd wat een haaranalyse rapport voor jou kan betekenen?
Bestel jouw afnamekit in de winkel en kom achter interessante gezondheidsinformatie om de gezondste versie van jezelf te waarborgen!
Bronvermelding:
https://jeleefstijlalsmedicijn.nl/nederlands-innovatiecentrum-voor-leefstijlgeneeskunde/