In en op ons lichaam leven miljarden micro-organismen. Het microbioom is de verzamelnaam voor al deze piepkleine microben in ons darmstelsel. Bij een ieder van ons heeft het microbioom weer een andere, unieke samenstelling. Er zijn 4 verschillende soorten microben.
Schimmels
Schimmels die in de natuur voorkomen, zoals paddenstoelen of beschimmeld eten, zijn ons allemaal bekend. Schimmels in de natuur hebben belangrijke functies. Ze helpen planten o.a. met het absorberen van water en mineralen, die de plant nodig heeft om te groeien. Ze helpen zelfs bomen met elkaar communiceren.
Schimmels komen ook voor op en in ons lichaam. Ze helpen bijvoorbeeld bij de spijsvertering. Schimmels kunnen echter ook schadelijk zijn en ons ziek maken. De meest bekende ziekmakende schimmel is de ‘Candida Albicans’. Deze schimmel kan een vaginale of huid infectie veroorzaken.
Schimmels worden ook gebruikt als basis voor de productie van bijvoorbeeld brood, bier, wijn in de vorm van gist en sommige antibiotica.
Veelvoorkomende klachten die veroorzaakt worden door schimmels zijn:
- Darmproblemen door verstoring van de balans tussen bacteriën en schimmels in de darmen.
- Huidklachten zoals voetschimmel, ringworm, vaginale infecties en spruw
- Longklachten, de schimmel Aspergillus nestelt zich graag in de longen
- Klachten in het binnenoor zoals duizeligheid en oorsuizen
- Auto-immuunstoornissen en tumoren die door de gifstoffen in bepaalde schimmels worden geactiveerd
Virussen
Virussen zijn de kleinste micro-organismen op aarde, honderd keer kleiner dan de meeste bacteriën. Een virus is een stukje organisch materiaal dat bestaat uit nucleïnezuur (DNA of RNA) dat omgeven en beschermd wordt door een eiwitmantel. Virussen kunnen zich pas vermenigvuldigen wanneer ze zich bevinden in een cel van een levend organisme, een gastheer. Het DNA of RNA is genetisch materiaal dat virussen gebruiken om de cellen van de gastheer binnen te dringen om zich daarna te vermenigvuldigen. Virussen hebben geen eigen stofwisseling waardoor ze over het algemeen als ‘niet-levend’ worden beschouwd.
Eenmaal in het lichaam terecht gekomen kunnen virussen allerlei soorten verstoringen en ziektes veroorzaken. De griep is hier een voorbeeld van. Virussen kunnen lang in het lichaam blijven en kunnen op die manier zelfs chronische problemen veroorzaken.
Aandoeningen veroorzaakt door virussen zijn:
- Aandoeningen aan de luchtwegen, bijvoorbeeld chronische verkoudheidsklachten of bronchitis
- Aandoeningen aan de maag en darmen
- Post viraal syndroom. Hierbij ontstaan ziektes na een actieve infectie zoals de griep
- Eczeem (ontstaat door sluimerende virusactiviteit)
- Wratten
- Koortslip (Herpes Simplex)
- Ziekte van Pfeiffer (Epstein-Barr virus)
- HIV
- CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom) kan mede worden veroorzaakt door sluimerende virusactiviteit
Bacteriën
Bacteriën zijn eencellige organismen zonder celkern. Net zoals schimmels hebben ook bacteriën veel belangrijke functies in de natuur. Ze beschermen planten en mensen tegen allerlei soorten schadelijke virussen, schimmels en andere bacteriën. In ons darmstelsel vormen ze een barrière (de darmflora) die van groot belang is voor onze weerstand. Veel bacteriën produceren echter ook gifstoffen, waar we ziek van kunnen worden. Infecties door bacteriën kunnen behandeld worden met antibiotica.
Ziektebeelden veroorzaakt door bacteriën kunnen zijn:
- Botulisme, een gevaarlijke infectie veroorzaakt door de gifstoffen van de bacterie Clostridium botulinum. In de medische wereld wordt deze gifstof o.a. gebruikt in botox
- Diarree en buikgriep
- Huidinfecties
- Antibiotica-resistente bacteriën, bijvoorbeeld VRE en MRSA
Achtergebleven gifstoffen kunnen ook na behandeling nog steeds zorgen voor allerlei vervelende en zelfs chronische klachten.
Voorbeelden hiervan zijn:
- Aanhoudende klachten van de maag en darmen na bijvoorbeeld voedselvergiftiging of een infectie met de Helicobacter, een belangrijke veroorzaker van maagzweer
- De ziekte van Lyme, die veroorzaakt wordt door toxines van de Borrelia-bacterie. Deze ziekte wordt vaak te laat ontdekt en kan dan chronisch worden
- Neurologische klachten zoals epilepsie
- Eczeem
Parasieten
Parasieten zijn micro-organismen die zich ten koste van hun gastheer in leven houden en vermenigvuldigen. Parasieten doen hun gastheer schade aan, maar niet zo zeer dat deze eraan ten onder gaat. Bekende parasieten zijn onder meer de lintworm en de darmparasiet Giardia. Ook vlooien, teken, mijten en luizen zijn parasieten. Parasieten worden vaak overgedragen via de voeding of door bijvoorbeeld vervuild water.
Vaak veroorzaken parasieten geen ernstige aandoeningen, maar ze kunnen wel erg vervelend zijn. Het komt vaak voor dat in de eerste instantie helemaal niet duidelijk is dat het om een parasiet gaat. Deze wordt dan pas herkend als er symptomen optreden, zoals een opgezette buik of het verliezen van veel gewicht. Parasieten die zich langdurig in de darmen nestelen, kunnen voor chronische darmontsteking zorgen. Dit kan zorgen voor onder andere vermoeidheid, buikpijn, diarree en een opgezwollen buik. Ook eten darmparasieten voedingsstoffen en goede bacteriën in de darm op. Hierdoor kan de werking van de darm voor lange tijd verstoort raken.
Er zijn verschillende parasieten die ziekte bij de mens kunnen veroorzaken:
- Ziektes veroorzaakt door amoeben komen in Nederland niet tot weinig voor. In de Verenigde Staten komen enkele amoeben voor die een levensbedreigende hersenziekte kunnen veroorzaken.
- Deze darmparasiet heeft zweepdraden waarmee hij zich voortbeweegt. Giardia veroorzaakt bloedarmoede en ernstige klachten aan de huid en darmen.
- Balantidium coli. Tevens een darmparasiet.
- Deze wordt onder meer overgedragen door de ontlasting van katten en is erg gevaarlijk voor zwangere vrouwen.
- De ziekte van Malaria wordt veroorzaakt door plasmodium, een parasiet die door muggen wordt overgedragen.
- Enterobius vermicularis. Parasiet die veel voorkomt bij kinderen in de vorm van wormpjes.
Een haaranalyse onderzoekt de aanwezigheid van bovenstaande onderwerpen in het lichaam. Zo kun je via een haaranalyse erachter komen of er een indicatie is van een teveel van een van deze ziekteverwekkers, nog voordat het ernstige schade kan aanbrengen. Zie hier de bladzijde uit het rapport. Let wel, een haaranalyse is niet diagnostisch van aard en is enkel te gebruiken als indicatie van eventuele aanwezigheid om verder onderzoek te kunnen verrichten. Echter doet dit niet af aan de waarde die een haaranalyse heeft om als tool ingezet te worden en ziekte voor te zijn!
Bronvermelding:
- https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/aandoeningen/virusziekten/symptomen
- https://www.lumc.nl/org/mm/patientenzorg/Microbiologie/#:~:text=Bacteri%C3%ABn%20zijn%20belangrijk%20voor%20onze,luchtweginfecties%20en%20hersenvliesontsteking%20kunnen%20veroorzaken
- https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/infectie/item39912