Mineralen en spoorelementen

MineraalWat doet het?SpoorelementWat doet het?
CalciumCalcium, ook wel kalk genoemd, heeft als belangrijkste functie het gebit en skelet voorzien van stevigheid. Bij een tekort aan calcium worden botten en spieren gevoeliger en minder stevig, wat botbreuken tot gevolg kan hebben. Calcium is daarnaast essentieel voor het geleiden van prikkels naar de zenuwen. Daarnaast is calcium ook betrokken bij de celgroei van cellen en de stofwisseling van de hormonen in je lichaam. Calcium komt met name voor in zuivelproducten zoals melk, vandaar dat er wordt gezegd dat je van melk drinken sterke botten krijgt. Tot op een zekere hoogte was dit vroeger waar, maar door uitputting en overproductie van melk en koeien neemt de hoeveelheid calcium in melk steeds verder af. Gemiddeld gesproken heeft een volwassen persoon 950mg calcium per dag nodig. Echter, bij een tekort aan vitamine D is het lichaam niet goed in staat calcium op te nemen. Voor een goede opname van calcium, heeft het lichaam dus eerst voldoende vitamine D nodig. Vitamine D maken we aan door zonlicht, en vinden we terug in vette vis, vlees en eieren. Een overschot aan calcium kan tot gevolg hebben dat het lichaam minder goed in staat is om ijzer, zink, magnesium en fosfor op te nemen. Een calcium overschot is daarom niet wenselijk.SeleniumSelenium, ook wel seleen genoemd, werkt in principe als antioxidant. De voornaamste functie van seleen is het beschermen van cellen en hiermee schade aan cellen voorkomen. Het maakt bepaalde zware mineralen, welke soms giftig kunnen zijn, minder giftig er en daarom is selenium dus vanzelfsprekend vereist voor een goed en gezond werkend lichaam. Seleen vinden we voornamelijk terug in graanproducten, maar ook vlees, vis en paanoten zijn van nature rijk aan selenium. Wat betreft de hoeveelheid, wordt mannen geadviseerd om dagelijks 70 microgram binnen te krijgen. Voor vrouwen geldt ook een hoeveelheid gemiddeld van 70 microgram per dag.
MagnesiumMagnesium is misschien wel het meest bekende mineraal. Deze stof is essentieel voor een goede opbouw van spieren en het doorgeven van prikkels aan deze spieren. Hiermee ondersteund magnesium het normaal functioneren van het zenuwstelsel. Daarnaast draagt het bij aan de normale energiestofwisseling en het proces van celdeling. Magnesium komt van nature voornamelijk voor in graanproducten, noten en groente. Een tekort aan magnesium kan moeheid, spierkrampen en in extreme gevallen hartritmestoornissen tot gevolg hebben. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium voor een man bedraagt 350 milligram en voor een vrouw geldt 300 milligram.FluorideFluoride, zoals bij velen bekend van de tandarts en in tandpasta, is een spoorelement wat van nature aanwezig is in zowel je tanden als botten. Daarnaast, zoals je tandarts vast al een keer heeft laten vallen, beschermd fluoride je tanden tegen het bederf. Suikers vormen meermaals per dag een aanval op de tanden, en fluoride draagt eraan bij dat niet ieder snoepje resulteert in een gaatje. Echter, in voeding en drinken alleen zit onvoldoende fluoride om de tanden te beschermen, en daarom kunnen tabletten of supplementen met fluoride een uitkomst bieden, of tandpasta met fluoride. Wat betreft de aanbevolen inname voor fluoride, wordt in Nederland voor volwassenen geadviseerd om 7 milligram per dag te consumeren.
FosforNet als calcium draagt fosfor ook bij aan de stevigheid van het skelet en is het nauw betrokken bij de energievoorziening van het lichaam. Tot slot maakt fosfor deel uit van je DNA. Fosfor vind je met name terug in dierlijke producten en volkoren granen. Daarnaast zit het ook in melk en is een tekort aan fosfor niet gebruikelijk door de aanwezigheid in veel verschillende soorten producten. De adequate inneming (AI) wat betreft fosfor is voor een volwassen persoon bepaald op 550 milligram (mg) op dagelijkse basis. Wanneer je een overschot aan fosfor hebt ingenomen, kan dit (doorgaans alleen bij ouderen) leiden tot een verhoogde botstofwisseling wat weer de kans op botontkalking kan verhogen.ZinkZonder behulp van zink is het onmogelijk voor het menselijk lichaam om eiwitten om te zetten. Hierdoor is zink dus absoluut noodzakelijk voor de groei van weefsels in het lichaam. Wanneer er in de kindertijd dus een zink tekort was, heeft dit groeiachterstanden tot gevolg. Een tekort aan zink kan ook worden herkend wanneer een wond slecht heelt of geneest. Zink vinden we voornamelijk terug in vis en schelpdieren. Daarnaast zijn volkoren granen ook een belangrijke bron van zink.
KaliumVoor een goede regulatie van de vochthuishouding in het lichaam is kalium van groot belang. Dit mineraal zorgt er namelijk voor dat er een goede balans blijft met betrekking tot natrium wat er voor zorgt dat de bloeddruk in het lichaam op een gezond niveau blijft. Daarnaast heb je voor het soepel samentrekken van spieren ook voldoende kalium nodig. Kalium tref je voornamelijk aan in groente en fruit, en dan specifiek in broccoli en banaan. Een tekort aan kalium kun je herkennen door onder andere een verminderde eetlust en misselijkheid. Een gezonde hoeveelheid kalium is voor een volwassen persoon vastgesteld op 3500 milligram per dag.MolybdeenNet als zink is molybdeen betrokken bij het omzetten van eiwitten. Molybdeen is een spoorelement wat maar in kleine hoeveelheden nodig is voor het menselijk lichaam en zorgt voor zowel de opbouw en afbraak van eiwitten. Daarnaast draagt het ook bij aan de stevigheid van tanden en gewrichten. Een tekort aan molybdeen komt niet voor, aangezien het mineraal voorkomt in volkoren graanproducten, peulvruchten en noten. Hoewel wellicht niet iedereen deze voedingsmiddelen dagelijks consumeert, heeft het lichaam een dusdanig lage behoefte aan molybdeen dat een tekort nauwelijks tot nooit voorkomt. De adequate inname voor een volwassen persoon bedraagt 65 microgram per dag.
NatriumOver het algemeen heeft natrium als hoofdbestanddeel van zout geen goede naam. Echter, wanneer we kijken waar we het voor nodig hebben, komen we tot de conclusie dat natrium wel degelijk een zeer nuttig mineraal is. Natrium is nagenoeg in alle voedingsmiddelen en dranken aanwezig. Een natriumtekort is dan ook haast onvoorstelbaar. In Nederland is vastgesteld dat volwassenen 500 mg natrium, wat gelijk staat aan 1,5 gram keukenzout, per dag nodig hebben. Echter, doordat zout in steeds meer gefabriceerd voedsel wordt gebruikt, wordt de maximale limiet van 6 gram per dag tegenwoordig vaak ruimschoots overtroffen.MangaanNiet alleen zorgt mangaan dat je botten een goede structuur krijgen en behouden, ook de stofwisseling van koolhydraten en cholesterol kunnen niet plaatsvinden zonder mangaan. Een belangrijke bron van mangaan zijn volkoren granen en noten, maar daarnaast vind je het ook terug in bruine rijst. Peulvruchten en groenten en fruit zijn daarnaast ook bronnen van mangaan. Voor zowel mannen als vrouwen wordt geadviseerd om per dag 3 milligram mangaan binnen te krijgen.
JodiumNet als zink en mangaan speelt jodium ook een belangrijke rol voor de groei en stofwisseling van het lichaam. Daarnaast is jodium vereist voor de vorming van schildklierhormonen. Jodium draagt daarnaast ook nog eens bij aan de energievoorziening van het menselijk lichaam. Jodium treffen we aan in zeewater, als is het niet ideaal en bevorderlijk om iedere dag een slok zeewater te drinken. Doordat jodium vertegenwoordigt is in zeewater, vinden we dit spoorelement terug in vis en ook in sommige groenten. In Nederland wordt er ook jodium toegevoegd aan brood. De AI voor volwassenen wat betreft jodium is in Nederland vastgesteld op 150 microgram per dag.
KoperDe inname van ijzer is belangrijk, maar koper speelt een rol wanneer dit ijzer wordt gebonden aan het bloed. Daarnaast is koper enorm belangrijk voor de vorming van pigment in zowel huid als haar. Samen met ijzer is koper betrokken bij de vorming van rode bloedcellen. Koper haal je voornamelijk uit vlees en vis, maar ook graan en cacao vormen bescheiden bronnen van koper. Voor volwassenen is in Nederland 0,9 milligram koper per dag vastgesteld als adequate inname.
IJzerNiet alleen vormt ijzer een belangrijke bron voor de aanmaak van rode bloedcellen, het spoorelement helpt daarnaast ook bij het vervoeren van zuurstof door het lichaam en daarmee dus de energievoorziening van het lichaam. Wanneer het lichaam dus een ijzertekort heeft, is vermoeidheid een logisch gevolg. Er bestaan echter twee soorten ijzer, namelijk heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer komt voor in dierlijke producten, zoals vleeswaren. Non-heemijzer vinden we voornamelijk in plantaardige producten terug, zoals groenten en aardappelen. Over het algemeen neemt het menselijk lichaam heemijzer makkelijker op dan non-heemijzer, en daarom wordt vegetariërs in veel gevallen geadviseerd om extra ijzer binnen te krijgen. De ADH wat betreft ijzer voor mannen is vastgesteld op 11 milligram (mg), terwijl dit voor vrouwen 13 mg is.
Deel dit bericht
Instagram
WhatsApp

Andere rapporten

Immuniteitsrapport

Onderzoek welke leefstijl-invloeden een negatief effect hebben op jouw lichaam door het afnemen van een haaranalyse en bereik jouw optimale staat van welzijn.

149,50

Bestel

Beautyrapport

Schoonheid komt van binnenuit, geef jouw lichaam wat het écht nodig heeft om je huid, haar en nagels te laten stralen en energiek door het leven te gaan!

149,50

Bestel

Baby en kind rapport

Krijg middels een haaranalyse inzicht en advies in voeding en leefstijl keuzes die betrekking hebben op o.a. lichamelijke-, motorische- en cognitieve ontwikkeling.

149,50

Bestel

Hondenrapport

Binnenkort verkrijgbaar: een haaranalyse voor je hond! Optimaliseer de vacht, bloedsomloop en het immuunsysteem van jouw viervoeter!

149,50

Bestel

Paardenrapport

Optimaliseer het welzijn en prestaties je paard middels inzicht in 9 belangrijke optimalisatie gebieden en  haal het beste in je paard naar boven!

149,50

Bestel

Kattenrapport

Nu verkrijgbaar: een haaranalyse gebaseerd op enkele haarstrengen en een speekselswap van je kat!

149,50

Bestel