Mineralen om te stralen!

Hoewel we met een gezond en gevarieerd voedingspatroon dagelijks veel verschillende mineralen binnen krijgen, weet een groot deel van de bevolking niet wat mineralen zijn of wat hun functie is. Mineralen zijn in essentie (net als vitamines) voedingsstoffen die in (zeer) kleine hoeveelheden voorkomen in ons lichaam. Mineralen bevorderen de gezondheid, groei en ontwikkeling van het menselijk lichaam.

Naast mineralen bestaan er ook spoorelementen, die we ook nodig hebben als mens. Hoewel mineralen en spoorelementen vaak als hetzelfde worden gezien, bestaat er wel degelijk een verschil tussen de twee. Dat zit hem voornamelijk in de hoeveelheid die we nodig hebben, ook wel macro en micro nutriënten genoemd. Ons lichaam heeft van nature een veel grotere behoefte aan mineralen. In dit mineralen tabel vind je alle belangrijke mineralen en hun individuele taak in ons lichaam.

Hoe werken mineralen?

Net als vitamines zijn mineralen voedingsstoffen die het menselijk lichaam in de meeste gevallen niet zelf aanmaakt — of in elk geval niet voldoende. We moeten deze stoffen binnenkrijgen via onze voeding. Ze zijn onmisbaar voor een optimale gezondheid en vitaliteit. Hoewel mineralen het lichaam niet direct voorzien van energie, spelen ze wel een cruciale rol bij het energiemetabolisme, denk aan magnesium. Over het algemeen bestaat ons lichaam voor ongeveer 4% uit mineralen.

Welke mineralen zijn er en welke heb ik nodig?

De essentiële macro-mineralen voor het lichaam zijn calcium, magnesium, fosfor, kalium, en natrium.

Calcium

Calcium, ook wel kalk genoemd, heeft als belangrijkste functie het gebit en skelet te voorzien van stevigheid. Bij een tekort aan calcium worden botten en spieren gevoeliger en minder stevig, wat botbreuken tot gevolg kan hebben. Calcium is daarnaast essentieel voor het geleiden van prikkels naar de zenuwen. Ook is calcium betrokken bij de celgroei van cellen, de stofwisseling van de hormonen en het samentrekken van onze spieren.

Calcium komt met name voor in zuivelproducten zoals melk, vandaar dat er wordt gezegd dat je van melk drinken sterke botten krijgt. Tot op een zekere hoogte was dit vroeger waar, echter neemt men de calcium uit zuivel maar beperkt op. Een overschot aan calcium kan tot gevolg hebben dat het lichaam minder goed in staat is om ijzer, zink, magnesium en fosfor op te nemen. Een calciumoverschot is daarom net zo onwenselijk als een calciumtekort. Omdat we via ons eten vaak al genoeg calcium binnenkrijgen is het onwenselijk om calcium als enkelzijdig aan ons lichaam toen te dienen. Beter is om calcium tegelijk met magnesium binnen te krijgen omdat deze twee mineralen sterk met elkaar samenwerken en daardoor in balans moeten zijn voor een goede samenwerking. Zowaar calcium zorgt voor de stevigheid van het skelet, houdt magnesium onze botten en gewrichten soepel. Beide effecten zijn essentieel voor een gezond lichaam.

Magnesium

Magnesium is misschien wel een van de meest bekende mineralen. Deze stof is essentieel voor een goede opbouw van spieren en het doorgeven van prikkels via het zenuwstelsel en het laten ontspannen van onze spieren, waaronder de belangrijkste, de hartspier. Hiermee ondersteunt magnesium het normaal functioneren, het kloppen van ons hart en een normale werking van het zenuwstelsel. Daarnaast draagt magnesium  bij aan een normale energiestofwisseling en het proces van celdeling. Ook is magnesium nodig voor de aanmaak van ATP, het stofje wat het lichaam energie geeft. Magnesium komt van nature voornamelijk voor in graanproducten, noten en groene  (blad)groente.

Fosfor

Net als calcium draagt fosfor ook bij aan de stevigheid van het skelet en is het nauw betrokken bij de energievoorziening van het lichaam. Fosfor maakt ook deel uit van je DNA. Fosfor vind je met name terug in dierlijke producten en volkoren granen. Daarnaast zit het ook in melk en is een tekort aan fosfor niet gebruikelijk door de aanwezigheid in veel verschillende soorten producten. Als je een overschot aan fosfor hebt ingenomen kan dit (doorgaans alleen bij ouderen) leiden tot een verhoogde bot stofwisseling, wat weer de kans op botontkalking kan verhogen. Mede daarom is het consumeren van zuivel vaak niet de oplossing om botontkalking tegen te gaan.

Kalium

Voor een goede regulatie van de vochthuishouding in het lichaam is kalium van groot belang. Dit mineraal zorgt er namelijk voor dat er een goede balans blijft met betrekking tot natrium wat ervoor zorgt dat de bloeddruk in het lichaam op een gezond niveau blijft. Daarnaast is er voor het soepel samentrekken van spieren ook voldoende kalium nodig. Kalium tref je voornamelijk aan in groente en fruit, en dan specifiek in broccoli en banaan. Een tekort aan kalium kun je herkennen door onder andere een verminderde eetlust en misselijkheid.

Natrium

Over het algemeen heeft natrium als hoofdbestanddeel van zout geen goede naam. Echter, wanneer we kijken waar we het voor nodig hebben, komen we tot de conclusie dat natrium wel degelijk een zeer nuttig mineraal is. Natrium is nagenoeg in alle voedingsmiddelen en dranken aanwezig en strooien we het vaak ook rijkelijk over ons eten. Een natriumtekort is dan ook haast onvoorstelbaar. Een overschot daarentegen kan leiden tot een verhoogde bloeddruk.

 

Wat doen mineralen en waar zitten ze in?

Mineralen halen we uit onze voeding. Daarom is een gezond en evenwichtig voedingspatroon essentieel. Het is van groot belang om te weten waar welke mineralen in terug te vinden zijn. We hebben de werking van belangrijkste mineralen en spoorelementen overzichtelijk gemaakt in dit tabel.

 

Wat gebeurt er bij een tekort aan mineralen?

Zoals eerder omschreven zijn mineralen cruciaal voor de groei en ontwikkeling binnenin het lichaam. Ze dragen bij aan een goede gezondheid. Mineralen zijn bij verschillende processen in het lichaam essentieel. Essentieel betekent dat het proces niet zonder deze mineralen kan. Een tekort aan deze voedingsstoffen komt in Nederlandse voedingspatronen niet zo snel voor. Alleen wanneer we elke dag exact hetzelfde ongezonde voedingspatroon volgen, zou er een tekort aan mineralen kunnen ontstaan. Echter, andere leefstijl factoren zoals een bepaald dieet, ziekte en medicijngebruik kunnen wel degelijk zorgen voor tekorten aan mineralen.

 

Wat gebeurd er bij een overschot aan mineralen?

Teveel mineralen zijn ook niet goed voor je. Een langdurige inname van een mineralenoverschot kan leiden tot gezondheidsklachten. Een overschot van bijvoorbeeld calcium of natrium komt vaak voor wanneer er niet goed omgegaan wordt met voeding en/of het slikken van supplementen. Een overschot aan mineralen wordt in heel veel gevallen veroorzaakt door het overmatig gebruiken van voedingssupplementen of het overmatig consumeren van zuivel houdende producten.

Het enige mineralenoverschot dat je niet per se via voedingssupplementen binnen kan krijgen is een natriumoverschot. Omdat aan steeds meer producten en voedingsmiddelen natrium wordt toegevoegd, is een zoutoverschot tegenwoordig niet meer ongebruikelijk. Zo’n overschot leidt in veel gevallen tot een verhoging van de bloeddruk. Voor de lange termijn kan een natrium overschot zelfs hart- en vaatziekten tot gevolg hebben.

Heb ik supplementen voor mineralen nodig?

Door de industrialisatie en de massaproductie van gewassen sinds de jaren ’50 is de gezondheid van de bodem ernstig achteruit gegaan. Het gebruik van kunstmest en pesticiden hebben onze bodem, en daarmee onze gewassen bepaald geen goed gedaan. Mineralen en spoorelementen zijn de afgelopen honderd jaar steeds meer uit de bodem en daardoor uit ons voedsel verdwenen.

Als je een gezond, evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon volgt kun je nog steeds het risico lopen om op lange termijn een mineralen tekort te krijgen. Als je graag wilt weten hoe jouw mineralenhuishouding ervoor staat, doe dan een haaranalyse om te onderzoeken of er gaandeweg in jouw leven een disbalans is ontstaan. De uitslag bepaald welke voedingstoffen extra aandacht kunnen gebruiken waarop je jouw voeding en leefstijl kunt aanpassen!

Bron:

Deel dit bericht
Instagram
WhatsApp

Andere rapporten

Immuniteitsrapport

Onderzoek welke leefstijl-invloeden een negatief effect hebben op jouw lichaam door het afnemen van een haaranalyse en bereik jouw optimale staat van welzijn.

99,00

Bestel

Sport- en trainingsrapport

Geef jouw lichaam wat het echt nodig heeft door inzicht te krijgen welke factoren aandacht nodig hebben voor het behalen van jouw optimale sportprestaties.

99,00

Bestel

Beautyrapport

Schoonheid komt van binnenuit, geef jouw lichaam wat het écht nodig heeft om je huid, haar en nagels te laten stralen en energiek door het leven te gaan!

99,00

Bestel

Baby en kind rapport

Krijg middels een haaranalyse inzicht en advies in voeding en leefstijl keuzes die betrekking hebben op o.a. lichamelijke-, motorische- en cognitieve ontwikkeling.

99,00

Bestel

Hondenrapport

Binnenkort verkrijgbaar: een haaranalyse voor je hond! Optimaliseer de vacht, bloedsomloop en het immuunsysteem van jouw viervoeter!

99,00

Bestel

Paardenrapport

Optimaliseer het welzijn en prestaties je paard middels inzicht in 9 belangrijke optimalisatie gebieden en  haal het beste in je paard naar boven!

99,00

Bestel

Kattenrapport

Nu verkrijgbaar: een haaranalyse gebaseerd op enkele haarstrengen en een speekselswap van je kat!

99,00

Bestel