De 3 belangrijkste soorten omega-3 vetzuren

Voor het behoud van gezonde cellen heeft je lichaam vetzuren nodig. Visolie is een supplement dat vetzuren bevat met vele gezondheid bevorderende effecten. Het helpt bij de vertraging van het verouderingsproces en het controleren van onze bloeddruk en cholesterolgehalte. Ze houden onze hersenen gezond, gaan oxidatie tegen in de cellen en zorgen voor gezond bloed. Ook beschermen ze tegen hart- en vaatziekten. Kortom, omega’s zijn een zeer essentiële variatie aan voedingsstoffen en zijn ook zeer aan te raden als supplement.

Omega-3-vetzuren zijn essentiële vetten die tal van gezondheidsvoordelen hebben. Niet alle omega vetzuren zijn echter gelijk aan elkaar. Er bestaan namelijk 11 verschillende soorten vetzuren waarvan ALA, EPA en DHA de drie belangrijkste zijn. ALA komt vooral voor in planten zoals raapzaadolie, avocado en walnotenolie , terwijl EPA en DHA vooral worden gevonden in dierlijk voedsel zoals vette vis.

Dit artikel gaat uitgebreid in op de 3 belangrijkste soorten omega-3 vetzuren.

Wat zijn omega-3 vetzuren?

Omega-3 vetzuren zijn een soort meervoudig onverzadigd vet. Ze worden als essentiële vetzuren beschouwd omdat ze noodzakelijk zijn voor de gezondheid, maar niet zelf door je lichaam kunnen worden aangemaakt. Je moet ze dus uit het dieet halen.

Omega 3 vetzuren spelen ze een belangrijke rol in veel lichamelijke processen, waaronder het remmen van ontstekingen, de gezondheid van het hart en het in stand houden van een gezonde hersenfunctie.

Omega-3-tekort wordt in verband gebracht met een veelvoud aan westerse ziekten en ontstekingen in het lichaam. zoals, depressie, hartaandoeningen, artritis, kanker en vele andere gezondheidsproblemen (1, 2). Er is zelfs een studie gedaan naar het effect op een omega-3 arm dieet waarin is aangetoond dat het bij ratten tot een lagere intelligentie lijdt. (blijkt)

1. ALA (alfa-linoleenzuur)

Alfa-linoleenzuur (ALA) is van nature het meest voorkomende omega-3-vetzuur in ons dieet. Deze vorm komt in veelvoud voor in plantaardige voedingsmiddelen waaronder boerenkool, spinazie, postelein, sojabonen, walnoten en veel zaden, zoals chia, vlas en hennep. Het komt ook voor in sommige dierlijke vetten. Sommige zaadoliën, zoals lijnzaad en koolzaadolie (canola-olie), bevatten ook veel ALA en valt onder de onverzadigde vetzuren.

ALA is een essentiële voorloper van EPA of DHA. Je lichaam hoort automatisch ALA om te zetten in EPA en DHA om je lichaam aan de behoefte te voorzien.
Dit conversieproces is echter een stuk minder efficiënt geworden bij mensen. Dit komt voornamelijk doordat wij sinds de jaren ’50 steeds meer bewerkte voeding zijn gaan eten en hierdoor meer omega-6-vetzuren binnenkrijgen. Omega-6 vetzuren verbruiken dezelfde enzymen om omgezet de worden als ALA naar EPA nodig heeft. Daarom kan de hoge hoeveelheid omega-6 in het moderne dieet de omzetting van ALA in EPA en DHA verminderen (5, 24). Bovendien hangt de omzettingssnelheid af van niveaus van andere voedingsstoffen, zoals koper, calcium, magnesium, zink, ijzer en vitamine B6 en B7. Het moderne dieet, met name vegetarisme, mist enkele hiervan (23).

Tevens is de mens een stuk meer dierlijk vlees is gaan eten waardoor ons lichaam gewend is geraakt aan de toevoer van EPA en DHA uit dierlijke voeding. Hierdoor is het conversieproces tussen de drie vetzuren verstoord geraakt en wordt er slechts een klein percentage ALA omgezet in EPA — en nog minder in DHA (3, 4, 5, 6).

Wanneer ALA niet wordt omgezet in EPA of DHA, wordt het gewoon opgeslagen of gebruikt als energie zoals andere vetten.

2. EPA (eicosapentaeenzuur)

Je lichaam gebruikt eicosapentaeenzuur (EPA) om signalen in het lichaam door te geven die tal van fysiologische rollen spelen en ontstekingen verminderen (9). Van lichte tot chronische ontstekingen is bekend dat ze verschillende veelvoorkomende ziekten veroorzaken (10). Zo worden hele onschuldige verstoringen in het lichaam zoals de opname van voedingsstoffen, communicatie tussen het zenuwstelsel en de elasticiteit van bloedvaten genoemd bij een tijdelijk tekort aan deze vetzuur. Echter kunnen deze beginnende kenmerken aan laaggradige ontstekingen ziekten als obesitas, hart en vaatziekten, neuro pathische pijn en ontstekingen in de hersenen kunnen optreden.

Verschillende onderzoeken geven aan dat visolie, dat rijk is aan EPA en DHA zelf symptomen van depressie kan verminderen. En een studie bij vrouwen in de menopauze merkte op dat EPA hun aantal opvliegers verminderde (13)!

Zowel EPA als DHA komen vooral voor in zeevruchten, waaronder vette vis en algen. Om deze reden worden ze vaak marine omega-3 vetzuren genoemd.
EPA-concentraties zijn het hoogst in haring, zalm, paling, garnalen en steur. Grasgevoerde dierlijke producten, zoals zuivel en vlees, bevatten ook wat EPA.

3. DHA (docosahexaeenzuur)

Docosahexaeenzuur (DHA) is een belangrijk structureel bestanddeel van de huid en het netvlies in uw ogen (14).

Babyvoeding versterkt met DHA leidt tot een beter gezichtsvermogen bij zuigelingen (15).

DHA is van vitaal belang voor de ontwikkeling en functies van de hersenen, zowel voor kinderen als volwassenen. DHA-tekort in het vroeg stadium wordt later geassocieerd met zoals leerproblemen, ADHD en agressiviteit (16). Daarom is deze vorm van omega erg belangrijk voor de ontwikkeling van het gedrag bij kinderen. Een afname van DHA op latere leeftijd houdt ook verband met een verminderde hersenfunctie en het ontstaan van de ziekte van Alzheimer (17). DHA kan positieve effecten hebben op bepaalde aandoeningen, zoals artritis, hoge bloeddruk, diabetes type 2 en sommige vormen van kanker (18, 19, 20).

Bovendien kan het de gezondheid van het hart verbeteren door de triglyceriden in het bloed en mogelijk je aantal LDL (slechte) cholesteroldeeltjes te verminderen (21).

Zoals hierboven vermeld, wordt DHA in grote hoeveelheden aangetroffen in zeevruchten, waaronder vette vis en algen. Grasgevoerde dierlijke producten bevatten ook wat DHA.

Kortom, DHA is erg belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en kan het risico uitsluiten om op latere leeftijd tegen hartaandoeningen, kanker en andere gezondheidsproblemen aan te lopen.

Geraffineerd voedsel beschadigt ons geheugen

Uit onderzoek bij ratten blijkt dat een junkfood-dieet van slechts vier weken al genoeg is om dusdanig veel ontstekingen in het brein te genereren, dat er geheugenverlies kan worden vastgesteld. Ook het leervermogen werd aangetast. Het dieet bootste het westerse voedingspatroon na, met veel pizza, pasta, vlees en snacks. Er waren ook beginnende tekenen te zien van diabetes. Dit is uiteraard zeer alarmerend, want als dit al na vier weken is vastgesteld, kunnen de gevolgen voor mensen die jaren op het westerse dieet leven nog veel groter zijn. Gelukkig zagen de wetenschappers dat er ook een antigif bestaat voor het probleem: omega 3 in de vorm van DHA. Het lijkt erop dat DHA in staat is om de ontstekingen in specifiek het brein om te keren. Een aanrader is om te kiezen voor omega 3 uit algen, die in staat zijn om rijkelijk DHA te produceren. Het is dus niet nodig om vis als (enige) bron te hebben van dit omega 3-vetzuur.

Bronvermelding:

  1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-277X.2004.00552.x
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17876194/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16828546/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11844977/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9637947/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17622276/
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15051847/
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15213050/
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3081099/
  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18312787/
  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22910528/
  12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20439549/
  13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19034052/
  14. https://link.springer.com/article/10.1007/BF02859265
  15. https://link.springer.com/article/10.1007/BF02859265
  16. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9196357/
  17. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25592004/
  18. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10479465/
  19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2648819/
  20. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15930520/
  21. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10799369/
  22. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12323090/
  23. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12936959/

Bron:

Deel dit bericht
Instagram
WhatsApp

Andere rapporten

Sport- en trainingsrapport

Geef jouw lichaam wat het echt nodig heeft door inzicht te krijgen welke factoren aandacht nodig hebben voor het behalen van jouw optimale sportprestaties.

99,00

Bestel

Beautyrapport

Schoonheid komt van binnenuit, geef jouw lichaam wat het écht nodig heeft om je huid, haar en nagels te laten stralen en energiek door het leven te gaan!

99,00

Bestel

Baby en kind rapport

Krijg middels een haaranalyse inzicht en advies in voeding en leefstijl keuzes die betrekking hebben op o.a. lichamelijke-, motorische- en cognitieve ontwikkeling.

99,00

Bestel

Hondenrapport

Nu verkrijgbaar een haaranalyse voor je hond. Optimaliseer de vacht, bloedsomloop en het immuunsysteem van jouw viervoeter!

99,00

Bestel

Paardenrapport

Optimaliseer het welzijn en de prestaties je paard middels inzicht in 9 belangrijke optimalisatie gebieden en  haal het beste in je paard naar boven!

99,00

Bestel

Kattenrapport

Nu verkrijgbaar: een haaranalyse gebaseerd op enkele haarstrengen en een speekselswap van je kat!

99,00

Bestel