Elektro magnetische invloeden: oftewel Elektrosmog

Elektrische apparaten zijn tegenwoordig overal om ons heen aanwezig. Ze maken ons leven gemakkelijker en comfortabeler, maar ze kunnen ook zorgen voor gezondheidsklachten.

Elektrosmog (geopathie)

Elektrische apparaten geven straling af, dit wordt elektrosmog genoemd. Elektrosmog veroorzaakt vermoedelijk veel verschillende klachten, zoals duizeligheid, hoofdpijn, vermoeid opstaan, nervositeit en rusteloze benen.

Bij veel slaapproblemen kan elektrosmog tevens een rol spelen. Je bent namelijk vatbaarder voor elektrosmog tijdens de slaap. Ook kan elektrosmog een hypothalamus-storing veroorzaken. Hierbij wordt de werking van de hypothalamus, een belangrijke klier in onze hersenen, verstoord. Gevolg hiervan is dat het lichaam niet meer in staat is zichzelf goed te helen en vatbaarder raakt voor ziekte.

Bij bestaande ziektes kan blootstelling aan elektrosmog extra negatieve gevolgen hebben. Aandoeningen zoals epilepsie, leukemie en MS kunnen verergeren, net als slaapstoornissen en ADHD/ADD.

Elektrohypersensitiviteit (EHS)

Wat is elektrohypersensitiviteit?

Elektrohypersensitiviteit, ook wel EHS genoemd, is een aandoening waarbij men overgevoelig is voor straling. Iemand met elektrohypersensitiviteit (EHS) voelt zich door straling erg ziek of heeft last van diverse klachten. Naar schatting heeft ongeveer drie procent van de Europese bevolking last van EHS.

EHS is in Nederland nog geen erkende ziekte of aandoening  maar in andere landen zoals Noorwegen en Zweden wel. In Nederland wordt alleen erkend dat sommige mensen klachten ervaren door straling. Verschillende onderzoeken hebben voorspeld dat in de toekomst zo’n veertig procent van de wereldbevolking overgevoelig wordt voor straling.

Oorzaak elektrohypersensitiviteit

De oorzaak van elektrohypersensitiviteit is niet altijd duidelijk. Mensen met EHS hebben last van verschillende stralingsbronnen zoals:

 • Computers
 • Lampen
 • WI-FI
 • Wasmachines en magnetrons
 • (mobiele)Telefoons
 • Zendmasten
 • Printers/Kopieerapparaten

Deze stralingsbronnen bevinden zich dus zowel binnen- als buitenshuis. Er zijn Europese richtlijnen opgesteld voor het maximale stralingsgehalte dat aanwezig mag zijn in de woon- en werkomgeving waarbij geen klachten zouden ontstaan. De richtlijnen zijn echter voor mensen met EHS veel te hoog.

Symptomen elektrohypersensitiviteit

De symptomen van elektrohypersensitiviteit bouwen zich geleidelijk op. Op den duur wordt iemand met EHS steeds gevoeliger voor straling. Iemand met EHS krijgt op het moment dat hij wordt blootgesteld aan straling onmiddellijk last van:

 • Oorsuizen en piepen
 • Een licht gevoel in het hoofd
 • Hoofdpijn
 • Druk op de trommelvliezen

Wanneer de persoon aan de hoeveelheid straling blijft blootgesteld, krijgt hij onder andere last van:

 • Duizeligheid
 • Jeukende hoofdhuid
 • Sterke oorsuizen, soms nonstop
 • Irritatie voor harde geluiden
 • Concentratieproblemen
 • Hoofdpijn/migraine
 • Misselijkheid
 • Vermoeidheid
 • Slaapproblemen
 • Futloosheid
 • Depressies

Daarnaast hebben mensen met elektrohypersensitiviteit ook vaak last van allergieën zoals hooikoorts en voedselallergieën en zijn ze (over)gevoelig voor laagfrequente geluiden, geuren en licht.

Al deze symptomen zijn te verklaren als klachten door chronische stress, veroorzaakt door straling. Er zijn voldoende aanwijzingen dat straling een stressor is waarop het lichaam reageert en wat een stressrespons teweegbrengt. Dit veroorzaakt zowel psychische stressklachten als lichamelijke stressklachten. Doordat ieder lichaam de stress anders verwerkt zijn de klachten van EHS zo divers. Per persoon is het klachtenpatroon veelal eenduidig en geldt dat de klachten afnemen bij verminderde blootstelling aan de straling.

Diagnose elektrohypersensitiviteit

Omdat elektrohypersensitiviteit een nog niet erkende aandoening is in de Nederlandse medische wereld is de diagnose van EHS niet officieel te stellen. Wel is er steeds meer bekend over EHS en wordt er meer onderzoek naar gedaan. Er zijn nu artsen die gespecialiseerd zijn in stralingsproblematiek. Als je last denkt te hebben van EHS is het daarom verstandig om zo’n arts te bezoeken.

De klachten van elektrohypersensitiviteit zijn erg divers en lijken vaak op die van andere aandoeningen. Vermoed wordt dat aandoeningen zoals een burn-outME/CVS, PTSD en fibromyalgie ook weleens veroorzaakt worden door EHS.

Deel dit bericht
Instagram
WhatsApp

Andere rapporten

Immuniteitsrapport

Onderzoek welke leefstijl-invloeden een negatief effect hebben op jouw lichaam door het afnemen van een haaranalyse en bereik jouw optimale staat van welzijn.

99,00

Bestel

Sport- en trainingsrapport

Geef jouw lichaam wat het echt nodig heeft door inzicht te krijgen welke factoren aandacht nodig hebben voor het behalen van jouw optimale sportprestaties.

99,00

Bestel

Beautyrapport

Schoonheid komt van binnenuit, geef jouw lichaam wat het écht nodig heeft om je huid, haar en nagels te laten stralen en energiek door het leven te gaan!

99,00

Bestel

Baby en kind rapport

Krijg middels een haaranalyse inzicht en advies in voeding en leefstijl keuzes die betrekking hebben op o.a. lichamelijke-, motorische- en cognitieve ontwikkeling.

99,00

Bestel

Hondenrapport

Nu verkrijgbaar een haaranalyse voor je hond. Optimaliseer de vacht, bloedsomloop en het immuunsysteem van jouw viervoeter!

99,00

Bestel

Paardenrapport

Optimaliseer het welzijn en de prestaties je paard middels inzicht in 9 belangrijke optimalisatie gebieden en  haal het beste in je paard naar boven!

99,00

Bestel

Kattenrapport

Nu verkrijgbaar: een haaranalyse gebaseerd op enkele haarstrengen en een speekselswap van je kat!

99,00

Bestel